Over wasbare luiers

Waarom je beter kunt kiezen voor wasbare Luiers.

Als je al een tijdje aan het twijfelen bent over wasbare luiers dan som ik graag de voordelen even voor je op. Mocht je daarna nog meer vragen hebben, je kunt ook gerust eens langskomen, zodat ik je kan laten zien hoe makkelijk en fijn het werkt. Dan zul je al snel merken dat het heel leuk en simpel is. Want je wilt toch enkel het beste voor je kindje.

Goed voor het milieu

Een zeer belangrijke reden waarom mensen de overstap naar wasbaar maken is dat het veel beter is voor het milieu. En terecht! Wegwerpluiers zorgen per kind voor 1 ton aan afval in de periode dat ze gebruik maken van luiers! Bij wasbare luiers is er bijna geen afval.
Daarnaast stoten wasbare luiers, zowel bij de productie als bij het wassen 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers. Voor wegwerpluiers worden er per kind 6 bomen gerooid en er word 67 liter ruwe olie verwerkt tot plastic. Voor de wasbare versie is 7 keer minder land nodig voor het produceren van de grondstoffen. Dan hebben we het zelf niet over het verwerken van al die vieze wegwerpluiers!

Goed voor je kindje 

Een tweede belangrijk voordeel van wasbare luiers is het veel beter is voor het kindje zelf. Kinderen die wasbare luiers dragen hebben veel minder vaak luieruitslag. Dit komt omdat wegwerpluiers voor 15% tot 30% uit plastic bestaan, in de luiers zitten superabsorbers. Deze korrels veranderen in een gel wanneer er vocht bij komt en zijn zo absorberend dat ze vaak ook de huid van de baby uitdrogen, waardoor deze gevoeliger is voor infecties. Dat zorgt volgens de reclames voor dat heerlijke (maar zeker niet eerlijke) droge gevoel. Dan kunnen we het nog hebben de chemische stoffen die in wegwerpluiers zit, deze zorgen soms voor een geïrriteerde of gevoelige huid.
Wasbare luiers worden gemaakt van goed absorberende materialen zoals bamboe, katoen, microvezel of hennep. Deze materialen nemen veel vocht op, maar gaan uiteindelijk wel nat aanvoelen. Een kindje met een wasbare luier heeft dus eerder natte billen dan een baby met een wegwerpluier. Dit heeft over het algemeen geen effect op de billetjes. Dit is ook vooral een pluspunt met het oog op zindelijkheid. Doordat een wasbare luier eerder nat zal aanvoelen, zal je kindje eerder aanvoelen wat plassen is en daarmee ook eerder gebruik maken van een potje.

Goed voor de portemonnee

Wasbare luiers zijn veel goedkoper dan wegwerpluiers. Ja, zelfs als je de waskosten meerekent. Gemiddeld ben je per kindje €1500,- aan luiers kwijt! Dat voor slechts één kindje! Koop je een compleet wasbaar pakket kan dat al beginnen vanaf ongeveer €350,-. Dit kun je natuurlijk zo gek en duur maken als je zelf wilt. Het voordeel is dat je met je wasbare luierpakket meerdere kindjes kunt luieren. Heb je drie kinderen dan ben je dus al snel €4500,- aan luiers kwijt! Bij wasbare luiers blijft dat bij drie kindjes nog steeds op €350,-. De investering lijkt dus in het begin wat groter maar dat haal je er ook snel weer uit.

Eerder zindelijk

Laten we het een voordeel noemen want geloof me die leuke gekleurde luiertjes ga je missen. Als een kindje wasbare luiers draagt is hij of zij zich sneller bewust van de plas- en poep-momenten. Doordat de wasbare luiers geen chemische stoffen bevatten die je kindje dat droge gevoel geven, voelt je kindje wanneer de luier nat is. Hierdoor zijn deze kinderen gemiddeld een half jaar eerder zindelijk dan kinderen die wegwerpluiers dragen. Erg fijn voor je kindje en voor jezelf ook dat scheelt heel veel tijd en wegwerpluiers. Het gebruik van wasbare luiers kost je in eerste instantie iets meer tijd doordat je ze natuurlijk ook moet wassen maar door dit voordeel win je hier veel tijd terug in de peutertijd.

Goed voor de heupontwikkeling

Vaak denken mensen dat wasbare luiers een veel te groot pakket rond de billen en tussen de beentjes zijn. Dit zou dan niet goed zijn voor het kindje. Fout! Deze brede stand is juist goed voor de heupontwikkeling. Door de brede wasbare luier worden de beentjes een beetje in de kikkerstand geduwd. Hierbij wordt de heupkop goed in de heupkom gedrukt, waardoor de heupen zich optimaal kunnen ontwikkelen. De brede stand van de heupen heeft gelukkig ook geen nadelige invloed op de motorische ontwikkeling. Kindjes die wasbare luiers dragen gaan gewoon rollen, kruipen en lopen en zijn hierin niet trager dan hun leeftijdsgenootjes die wegwerpluiers dragen. 

Spuitluiers, wat zijn dat?

Met wasbare luiers heb je bijna geen kans op de welbekende spuitluiers. Wasbare luiers hebben goede elastieken in de rug en bij de benen waardoor ze beter aansluiten dan wegwerpluiers. Hierdoor is de kans op spuitluiers veel kleiner dan bij wegwerpluiers. De ontlasting blijft dus veel beter in de luier. Dat scheelt een aantal vervelende verschoningen.

Altijd je luiers in huis

Wat ikzelf ook een groot voordeel vind is dat je altijd je luiers in huis hebt. Je hoeft dus nooit naar de winkel om met pakken luiers te zeulen (want ze zullen toch eens in de aanbieding zijn). Als ik dan ouders zie lopen die helemaal bepakt zijn met luiers denk ik altijd, ocharme die arme wezentjes. Je zit nooit in de stress omdat je luiers op zijn want je wast ze gewoon uit en je kunt weer verder.

Zeker niet onbelangrijk!

Wasbare luiers zijn gewoon onwijs mooi en leuk! Ze zijn er in allerlei leuke kleuren en printjes. Ze fleuren de billen van je kindje helemaal op. En niet alleen de billetjes van je kindje maar ook je waslijn. Een waslijn vol met gekleurde wapperende luiertjes, wie wordt daar nou niet blij van? En geloof me, je wasbare luierwas is de leukste was die je kunt doen. Iedere keer als ik mijn luiers ophang denk ik bij mezelf: Goed bezig Esther, je bespaart weer een hoop afval en bent dus weer goed bezig voor het milieu!