Info: Wassen

Voor het eerste gebruik

Voor het eerste gebruik dien je alle absorberende onderdelen zoals binnenbroekjes, boosters, oefenbroekjes, zoogcompressen en wasbaar maandverband minimaal drie keer te wassen. Pas daarna nemen de materialen voldoende op. Natuurlijke materialen zoals katoen en bamboe nemen zelfs pas na tien keer wassen optimaal op. Was deze producten de eerste keer met wasmiddel, de andere keren gewoon alleen met water. Ze hoeven niet tussendoor te drogen. Dit voorwassen verwijdert ook eventuele stoffen die tijdens de productie zijn gebruikt. Dit zijn geen schadelijke stoffen voor jouw baby, maar ze belemmeren wel het absorptievermogen. Geen zin om drie keer te wassen? Doe dan al de absorberende onderdelen in bv een babybad, een dichte wasmand of gewoon in bad. zet deze onder water en laat dit 12 uur staan. Vervolgens was je het een keer na. Producten die geen absorberend vermogen hebben maar wel tegen de huid gebruikt worden zoals de covers (overbroekjes) en de zwemluiers was je het beste één keer voor gebruik.

Vervolgens

Een goede wasroutine is belangrijk bij het gebruik van wasbare luiers. Voorkom ophopend vuil en zorg ervoor dat je luiers optimaal hun werk blijven doen. Begin met een koude voorwas. Hierdoor heb je het grootste gedeelte van het vuil al uit de luiers. Gebruik hierbij de hoeveelheid wasmiddel voor licht bevuilde was. Pomp het water weg. Wasbare luiers worden het beste schoon als je ze wast op 60 graden.
Dus na de voorwas volgt een hoofdwas op 60 graden. Hierbij gebruik je de hoeveelheid wasmiddel voor zwaar bevuilde was. Zelf vind ik het fijn om ze daarna nog een keer extra te spoelen zodat ik zeker weet dat al het wasmiddel uit de luiers is en het zich dus niet kan opstapelen.

In uitzonderlijke gevallen

Als het echt noodzakelijk is, bv. door een bacteriële infectie of diarree kunnen de meeste luiers een keer op 95 graden gewassen worden. Wees hier altijd voorzichtig mee en doe dit niet bij elke wasbeurt want hierdoor zullen de luiers natuurlijk veel sneller slijten.

Het drogen van de luiers

Na het wassen kun je de luiers het beste aan de lijn laten drogen. Heb je de mogelijkheid om ze buiten te drogen? Doen! Als je eventueel na het wassen nog vlekken in de luiers of boosters hebt hang je die het beste in de zon. Luiers met vlekken worden weer prachtig wit als je ze nat in de zon hangt. De zon werkt bovendien desinfecterend!
Hang de luiers niet rechtstreeks te drogen op een radiator. Hang bij koud weer een droogrekje aan de radiator om ze sneller te laten drogen. De meeste luiers mogen ook op lage temperatuur in de droger. Kijk hiervoor altijd eerst op het waslabel. De luiers slijten door het gebruik van de droger wel sneller dus houd hier rekening mee.

Het bewaren van de bevuilde luiers

De bevuilde luiers bewaar je het beste droog in een luieremmer (eventueel met wasnet)  of een grote wetbag. Zet de vuile luiers nooit in de week. Dit kan de luiers op den duur enkel maar schade aanrichten. Het wasnet of de wetbag kunnen eventueel (open) in zijn geheel in de wasmachine. De luiers komen door het wassen vanzelf uit de zak. Hetzelfde geldt voor de pocket luiers. Die mogen ook in zijn geheel in de machine. Door het wassen komen de boosters er vanzelf uit. Let er wel op dat de machine niet te vol gedaan wordt, want dan hebben de luiers en de boosters niet meer genoeg ruimte om eruit te komen.
Borstvoedingspoep kan zo de wasmachine in. Gebruik bij baby’s die kunstvoeding of al vaste voeding krijgen een inlegvelletje in de luier. De ontlasting kan zo met het inlegvelletje weggegooid worden. De meeste inlegvelletjes kunnen een paar keer mee gewassen worden als ze alleen nat geworden zijn. Je kunt ook totaal zero waste gaan en voor wasbare inlegvellen kiezen. Die schud je de ontlasting gewoon van het vel af boven het toilet. Daarna was je de vellen keer op keer gewoon mee uit.

Wasmiddel

Er zijn verschillende wasmiddelen geschikt voor het wassen van wasbare luiers. Je kunt een wasmiddel gebruiken dat speciaal is ontworpen voor luierwas. Maar het is ook prima mogelijk te wassen met een regulier wasmiddel uit de supermarkt. Gebruik dan wel altijd wasmiddel zonder enzymen, bleekmiddelen of optische witmakers. Gebruik altijd wasmiddel in poedervorm voor gekleurde/bonte was. Bij vloeibaar wasmiddel krijg je kans op zeepresten waardoor de absorberende delen minder vocht kunnen opnemen.
Ecologische wasmiddelen en wasnoten zijn over het algemeen te zwak voor de luierwas.  Zelf zweer ik bij het waspoeder van Ulrich Natürlich.

Het strippen van de luiers

Stinken je luiers naar ammoniak zodra je kindje er in heeft geplast? Of heb je het gevoel dat ze niet meer voldoende absorberen? Dan kan het zijn dat je door de foute wasroutine je luiers moet gaan strippen. Het strippen van luiers is het ontdoen van kalk-en zeepresten die zich hebben opgehoopt in de vezels van je luiers. Vaak door te weinig water gebruik, te korte wasbeurten en te weinig of juist teveel wasmiddel kan dit gebeuren.
Er zijn een aantal manieren om luiers te strippen. Begin eerst met het wassen van de luiers zonder wasmiddel. Herhaal dit drie keer.  Nog niet het gewenste resultaat?
Dan begint het strippen.
Nadat je de luiers gewassen hebt ga je de luiers in de week zetten. Maak een badje van warm water. Voeg daaraan toe:

1. een halve kop soda (natriumcarbonaat).
2. een halve kop ontkalkingsmiddel voor de was (bv. Calgon)
3. een halve kop waspoeder.

Laat je luiers er minimaal 2 uur, maximaal 8 uur in weken. Je water zal vies gaan kleuren en geuren. Dit is het opgehoopte vuil wat eruit komt.
Spoel daarna de luiers grondig door ze te wassen zonder wasmiddel.
Vervolgens was je de luiers eenmalig op 90 graden, dit met wasmiddel. Als laatste was je de luiers op 60 graden. Denk eraan, strip de luiers echt enkel bij hoge uitzondering!

Beter niet gebruiken voor wasbare luiers:

  • Vloeibaar wasmiddel

  • Wasverzachter

  • Ontvlekkingsmiddelen en bleekmiddelen

  • Pure Natriumbicarbonaat (baking soda) kan in grotere, ongecontroleerde concentraties schade toebrengen aan de luiers (als bestanddeel van een wasmiddel, in kleine gecontroleerde concentraties kan het wel)

  • Azijn wordt sterk afgeraden, dit kan de elastiek beschadigen en is niet goed voor bamboe-luiers.

  • Vermijd dikke, vette billencrèmes! Deze geven vlekken en vermindert de absorptie. Indien het echt nodig is om het te gebruiken, doe dan altijd een inlegvel in de luier zo bescherm je de luier. Op zoek naar een natuurlijk middel als billencreme? Gebruik dan koudgeperste KOKOSOLIE (kokosvet). Dit schaadt de luiers niet, gaat er gemakkelijk uit in de was en is fantastisch voor baby-billetjes.Het heeft een natuurlijke antibacteriële werking en werkt heel goed bij luieruitslag en helpt de huid te helen.