Info: soorten Luiers

Welke verschillende soorten luiers bestaan er eigenlijk?

En wat zijn de grote verschillen. Hieronder kun je per type luier alle informatie vinden. Voor advies op maat kun je altijd een vrijblijvend consult aanvragen via de contactpagina.

Pocketluiers

Pocketluiers zijn luiers met een opening (pocket) in de achterkant en soms ook in de voorkant.
In de opening kunnen één of meerdere boosters geplaatst worden. Zo pas je gemakkelijk het absorptieniveau van de luiers naar wens aan. De luier kan na gebruik met boosters en al in de was. Je hoeft de boosters dus niet voor het wassen uit de luier te halen.
Let er wel op dat je niet teveel luiers in de wasmachine stopt. Zit de wasmachine te vol dan hebben de boosters tijdens het wassen niet genoeg ruimte om uit de luier te komen.

De boosters kunnen ook los in de pocketluier gelegd worden. Dit is vooral handig als je kindje weinig plast of bij een korte verschoontijd. De booster kan dan vervangen worden, terwijl de luier zelf nog een keer gebruikt kan worden. De pocketluiers zijn verstelbaar in meerdere maten door middel van de drukknoopjes op de voorkant. De band bestaat bijna volledig uit knoopjes zodat de luier altijd goed passend om het middel van je kindje zit.
Om doorlekken zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de luier niet te strak te doen. De luier moet mooi aansluiten, zonder dat er echt druk op komt te staan. Een te strakke luier kan net als een te strakke romper vocht uit de luier drukken, waardoor de luier gaat doorlekken.

De meeste pocketluiers zijn dankzij de uitgebreide verstelmogelijkheden de hele luierperiode van je kindje te gebruiken. Van pasgeboren tot zindelijk! Het voordeel van de pocket luier is dat het een korte droogtijd heeft doordat de boosters en de luier appart drogen.
Nog een voordeel is dat de pockets eens ze in elkaar stoken zijn net zo gemakkelijk in gebruik zijn als een wegwerp luier. Daardoor zijn deze zeer geschikt voor bij de opa’s en oma’s of de opvang.

Tweedelig systeem

Het tweedelige systeem bestaat zoals de naam al zegt uit twee losse delen. Een absorberend binnen gedeelte en een waterdicht, maar ademend overbroekje (cover). Het absorberende binnen gedeelte is verkrijgbaar in verschillende varianten. Je kunt kiezen voor een vouwluier, die je dus zelf nog moet vouwen. Voorbeelden hiervan zijn de hydrofiele luier, prefold en strikluier. Deze zijn veelzijdig, relatief goedkoop en drogen snel. Ook kun je voor een voorgevormde luier kiezen. Dit zijn volledige luiers die sluiten met klittenband of drukknoopjes.

De voorgevormde luier worden vaak geleverd met een vastgenaaide, klikbare of losse booster. Vouw deze booster dubbel aan de voorkant van de luier voor
gebruik bij een jongetje. Bij een meisje kan de booster het beste gewoon languit in de luier gelegd worden.  Tweedelige systemen met een voorgevormde luier kunnen meestal meer vocht opnemen dan andere type luiers. Eventueel kunnen er zelfs extra boosters los in de luier gelegd worden. Bij een goed sluitend overbroekje is de kans op doorlekken zeer klein.
Een overbroekje hoeft niet na elke verschoning vervangen te worden. Dit hoeft pas als het broekje begint te stinken, of als het vies is geworden van ontlasting. Over het algemeen kan een overbroekje ongeveer vier verschoningen lang gebruikt worden. Een gewassen overbroekje droogt bovendien zeer snel en is dus zo weer klaar voor gebruik.
Het grote voordeel van het tweedelig systeem is dat het bijna zo goed als niet lekt. Nog een voordeel is dat, doordat de covers niet met elke verschoning vervangen moeten worden, deze veel langer mee gaan. De droogtijd van de binnenbroekjes is hierdoor wel wat langer.