INFO OVER LUIERS

De verschillende systemen

Verschillende systemen voor wasbare luiers

 

Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in talloze prints, stoffen en modellen. Maar wat is nu de beste luier? Dat is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Het is handig om te weten welke verschillende systemen er op de markt zijn.

Het principe is eenvoudig: elke luier bestaat uit een absorberende kern die vloeistoffen opneemt, en een waterdichte buitenlaag (PUL) die voorkomt dat de vloeistoffen lekken.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende systemen:

Eendelig systeem (All-In-One of AIO):

Dit systeem lijkt het meest op een wegwerpluier. Je hebt geen los overbroekje nodig, omdat zowel de buitenste beschermlaag (PUL) als het absorberende gedeelte aan elkaar vastzitten. Bij elke verschoning vervang je de gehele luier. Dit systeem is gemakkelijk in gebruik, maar heeft een beperkt absorptievermogen. Daardoor is het gevoeliger voor lekken. Het heeft ook een langere droogtijd en slijt sneller omdat alles telkens gewassen moet worden.

 

Pocketluiers:

Pocketluiers hebben een opening (pocket) waarin één of meerdere boosters geplaatst kunnen worden. Zo kun je eenvoudig het absorptieniveau van de luier aanpassen. Na gebruik kunnen de luier en boosters samen in de was. Je hoeft de boosters dus niet voor het wassen uit de luier te halen. Let er wel op dat je niet te veel luiers in de wasmachine stopt, omdat de boosters tijdens het wassen anders mogelijk niet genoeg ruimte hebben om uit de luier te komen. Het voordeel van pocketluiers is dat ze een korte droogtijd hebben, omdat de boosters en de luier apart kunnen drogen. Een ander voordeel is dat je de luiers van tevoren kunt klaarmaken. Eenmaal samengesteld zijn ze net zo gemakkelijk in gebruik als wegwerpluiers. Daarom zijn pocketluiers zeer geschikt voor gebruik bij grootouders of in kinderopvang.

Een nadeel van pocketluiers is dat het geheel telkens gewassen moet worden, wat kan leiden tot snellere slijtage van de PUL-laag.

Inlegvellen:

Wegwerpinlegvellen

Voor een moeiteloze opruiming kun je gebruikmaken van inlegvellen voor eenmalig gebruik. Deze vellen leg je in de luier en ze vangen de stoelgang op. Na elke verschoning kun je ze eenvoudig weggooien. Zo blijft je wasmachine schoon en bespaar je tijd en moeite.
Deze handige wegwerpinlegvellen zijn praktisch en hygiënisch. Je hoeft je geen zorgen te maken over het schoonmaken van de luier en kunt snel doorgaan naar het volgende avontuur met je kind.

Herbruikbare fleece inlegvellen

Als je op zoek bent naar een duurzamer alternatief, zijn er fleece inlegvellen die je telkens opnieuw kunt gebruiken. Deze zachte vellen bieden niet alleen bescherming, maar geven je kindje ook een droger en comfortabeler gevoel.
Naast het verminderen van afval, zijn de herbruikbare fleece inlegvellen vriendelijk voor de gevoelige huid van je kind. Ze kunnen een geweldige oplossing zijn voor geïrriteerde billetjes en zorgen voor extra comfort tijdens het dragen van de luier.

Snap in One (SIO):

Een Snap in One-systeem bestaat uit een overbroekje waar je een inlegger (absorberend gedeelte) met drukknopen aan vastmaakt. Je kunt extra boosters of inleggers toevoegen om het absorptievermogen te vergroten. Bij elke luierwissel vervang je de inleggers, maar het overbroekje gaat langer mee. Dit systeem heeft een relatief korte droogtijd, maar het nadeel is dat de systemen vaak merkgebonden zijn.

Tweedelige luiers:

Het tweedelige systeem biedt een flexibele en betrouwbare optie voor wasbare luiers. Het bestaat uit twee losse delen: een absorberend binnen gedeelte en een waterdicht, maar ademend overbroekje (cover). Ontdek de verschillende varianten van het absorberende binnen gedeelte en leer meer over het gebruik van inlegvellen.

 

  • Beschrijving: Het tweedelige systeem geeft je de vrijheid om te kiezen wat het beste bij jou en je kind past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vouwluier, zoals de hydrofiele luier, prefold of strikluier. Deze zijn veelzijdig, betaalbaar en drogen snel.
  • Inleggers en boosters: Een andere optie is het gebruik van losse inleggers of boosters. Houd er rekening mee dat de absorptie met deze methode iets lager is, dus dit wordt vooral aanbevolen voor pasgeborenen of kindjes die al zindelijk worden.
  • Voorgevormde luiers: Voor maximale absorptie kun je kiezen voor voorgevormde luiers. Deze luiers bieden een hoog absorptievermogen en kunnen indien nodig worden versterkt met extra boosters. Ideaal voor een goede nachtrust! Met dit systeem is de kans op doorlekken minimaal.
  • Pasvorm: Let erop dat het overbroekje niet te strak zit, omdat dit juist (druk)lekkages kan veroorzaken. Bij elke luierwissel hoef je alleen het absorberende gedeelte te vervangen, terwijl het overbroekje meerdere verschoningsbeurten meegaat en dus minder snel slijt.

Materialen:

Welke materialen worden gebruikt bij wasbare luiers?

Bij wasbare luiers zijn er verschillende materialen beschikbaar om uit te kiezen. Het is niet nodig om altijd dezelfde luiers en materialen te gebruiken. Je kunt kiezen voor een superabsorberend systeem en materiaal wanneer je kindje grote plasjes heeft of voor langere periodes, zoals ‘s nachts. Het is ook handig om te variëren met de hoeveelheid inleggers, aangezien de plasbehoefte van je kindje kan veranderen naarmate het groeit. Hoewel het even zoeken kan zijn, zul je na verloop van tijd precies weten welk systeem en welke materialen het beste werken voor jouw kindje, en zal het gebruik van wasbare luiers kinderspel worden.

Het is belangrijk om materialen te gebruiken die snel absorberen in combinatie met materialen die veel, maar langzamer absorberen. Bijvoorbeeld, katoen kan worden gebruikt voor de bovenste laag, omdat het snel vocht opneemt, terwijl bamboe kan worden gebruikt voor grotere absorptie. Als je alleen hennep of bamboe gebruikt, loop je het risico op lekkages omdat deze materialen veel vocht kunnen opnemen, maar relatief langzaam. Als je alleen microvezel of katoen gebruikt, zal het snel urine opnemen, maar kan het minder absorberen, waardoor het totale absorptievermogen beperkt is en er sneller lekkages kunnen optreden. Daarom is het belangrijk om een combinatie van materialen te gebruiken om de beste absorptie en bescherming te bieden voor je kindje.

Materiaal Voordelen Nadelen
Microvezel of fleece

Geeft een droog gevoel

Absorbeert snel

Snelle droogtijd

Absorbeert minder

Werk als een spons, neemt snel op maar laat bij druk ook weer snel zijn vloeistof los

Bio katoen

Absorbeert snel

Goede absorptie

Middelmatige droogtijd
Hennep Absorptie zit tussen katoen en bamboe in

Absorbeert traag 

Middelmatige droogtijd

Bamboe Zeer hoge absorptie

Absorbeert traag

Lange droogtijd

 

Wat heb je nodig?

Een pasgeboren baby heeft ongeveer 8 luiers per 24 uur nodig. Het is aan te raden om na maximaal twee dagen een wasje te draaien. Het is handig om rekening te houden met het aantal luiers dat je klaar hebt liggen voor gebruik, het aantal dat in de was zit en het aantal dat aan het drogen is.

Hier is een overzicht van de benodigdheden:

  • 24 absorberende onderdelen (luiers of inleggers, bij AIO en pockets 24 complete setjes)
  • 8 overbroekjes (behalve bij AIO- of pocket-systemen)
  • 1 rol/doos inlegvellen of 24 fleece inlegvellen
  • 1 XL wetbag of een luieremmer met twee wasnetten

Op deze manier heb je voldoende voorraad om je baby comfortabel en droog te houden, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een goede hygiëne en efficiënte wasroutine.

Wat kan er nog meer wasbaar?

 

Wasbare doekjes

Als je al bezig bent met wasbare luiers, overweeg dan ook wasbare doekjes voor het reinigen van billen, handen en gezichtjes. Je kunt ze gewoon met de luiers meewassen, omdat je toch al bezig bent met de luierwas.

Met wasbare doekjes kun je meer dan €250,- besparen, aangezien het gebruik van wegwerpdoekjes gedurende drie jaar al snel €300,- kost. Bovendien is het beter voor het milieu en vermindert het de hoeveelheid afval. Het belangrijkste is dat wasbare doekjes beter zijn voor de gevoelige huid van je baby. Veel kinderen reageren allergisch op de parfums in natte doekjes, en nog erger is dat veel doekjes hormoonverstorende stoffen bevatten! Bij wasbare doekjes zijn er geen chemische stoffen of rare toevoegingen, alleen water en eventueel etherische olie als je dat wilt. Ideaal voor de gevoelige babyhuid. Puur natuur! Het gebruik is super eenvoudig: maak de doekjes nat onder de kraan en ze zijn klaar voor gebruik. Als je meerdere doekjes hebt, kun je een stapeltje natmaken en in een XS wetbag doen (een waterdicht tasje met een handig hengsel dat je bijvoorbeeld aan de kinderwagen kunt hangen). Op die manier heb je altijd doekjes bij de hand. Je hoeft er geen extra moeite voor te doen, gewoon meewassen, drogen en opnieuw gebruiken.

Wasbare zwemluier:

Een zwemluier is super eenvoudig in gebruik. Gewoon aantrekken en klaar. Een zwemluier houdt de vaste ontlasting netjes binnen. Hij absorbeert geen plasjes, net als de wegwerpluiervariant. Dat is maar goed ook, anders zou je kindje wel erg zwaar worden in het water. Een wasbare zwemluier spoel je eenvoudig uit onder de kraan als er ontlasting is geweest. Na het zwemmen was je hem uit en is hij weer klaar voor gebruik. Ze zien er al mooi uit, dus je hoeft er geen aparte zwembroek overheen te doen. Superhandig en voor iedereen toegankelijk!

Wat is nog handig om in huis te hebben:

  • Een medium wetbag is handig voor onderweg of voor gebruik bij de opvang.
  • Zorg voor 25-50 wasbare doekjes.
  • Gebruik een XS wetbag om de wasbare doekjes in op te bergen, zodat ze altijd klaar zijn voor gebruik.

Over wasbare nachtluiers:

  • Wasbare luiers zijn ook perfect geschikt voor de nachten. Wist je dat ze zelfs meer kunnen absorberen dan de meeste wegwerpluiers?
  • Voor de nachten is het aan te raden om het tweedelige systeem te gebruiken, omdat dit het meeste vocht kan opnemen.
  • Kies voor een binnenluier van bamboe, aangezien deze veel vocht kan absorberen. Je kunt deze indien nodig eenvoudig bijboosten met speciale nachtboosters die extra absorptie bieden.
  • Onthoud dat materialen die veel absorberen, vaak langzaam absorberen. Voeg daarom ook een snelle absorberende booster toe, bijvoorbeeld van katoen of een gevouwen hydrofiele doek.

Voor in de nacht kun je het beste een fleece inlegger gebruiken, zodat je kindje een droog gevoel heeft en beter doorslaapt.

Vergeet niet dat alle kleine beetjes helpen. Stel jezelf niet altijd te hoge eisen. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en niet goed kunt wassen, kun je kiezen voor een ecologische wegwerpluier. Bedenk dat elke luier die niet in de vuilnisbak belandt, er een is die je hebt bespaard. Stel je voor dat je slechts één wasbare luier per dag of nacht zou gebruiken. Dat zijn al 365 luiers per jaar die niet op de afvalberg terechtkomen!